Diety

Sirtfood idealna na lato: odmładza i odchudza. Na czym polega dieta, dzięki której schudła Adele?

Obraz Monika Baechler z Pixabay

Dieta sirtfood to sposób odżywiania, który opiera się na włączeniu do jadłospisu jak największej ilości produktów bogatych w polifenole. Polifenole z żywności powodują bowiem aktywację sirtuin białek nazywanych „genem młodości” i „genem szczupłości”, które mają sprzyjać redukcji masy ciała, poprawie samopoczucia i stanu zdrowia. Sirtuiny mogą wywierać korzystny wpływ na organizm, brakuje jednak badań na ludziach, które potwierdziłyby ich działanie odchudzające.

Niemniej dieta sirtfood to wręcz idealne rozwiązanie na lato, kiedy to jemy lekko i bazujemy na świeżych warzywach oraz owocach.

Na czym to polega?

Sirtfood to sposób żywienia opracowany przez dwóch absolwentów Uniwersytetu w Surrey w Anglii, którzy uzyskali tytuł magistra w dziedzinie nauk o żywieniu – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Ich plan zakłada połączenie ograniczeń kalorycznych oraz picie zielonych koktajli ze zwiększeniem udziału w diecie produktów bogatych w aktywatory sirtuin. W 2016 roku dietetycy wydali książkę „The Sirtfood Diet” i od tego czasu dieta zyskuje coraz większą popularność, szczególnie za sprawą stosujących ją celebrytów.

Ważnymi składnikami w diecie są gorzka czekolada i czerwone wino, ponieważ te produkty zawierają spora dawkę sirtuin.

Do 20 najsilniejszych aktywatorów sirtuin należą:

  • papryczka chili Bird’s eye,
  • gryka,
  • kapary,
  • seler razem z liśćmi,
  • kakao,
  • kawa,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • zielona herbata,
  • jarmuż,
  • lubczyk,
  • daktyle Medjool,
  • pietruszka,
  • czerwona cykoria,
  • czerwona cebula,
  • czerwone wino,
  • rukola,
  • soja,
  • truskawki,
  • kurkuma,
  • orzechy włoskie.

Ile można schudnąć?

Czytaj dalej: