Zdrowie

Koronawirus na owocach morza. Chiny nakazują unikać importu żywności z krajów z dużą liczbą zakażeń

Obraz Free-Photos z Pixabay

Władze chińskiej stolicy zaapelowały do importerów żywności, by ci unikali sprowadzania mrożonej żywności z krajów, w których istnieją duże ogniska zakażeń koronawirusem. To efekt wykrycia w kilku przypadkach koronawirusa SARS-CoV-2 w mrożonych owocach morza sprowadzanych do Chin. Patogen znaleziono na zewnętrznej stronie opakowania

„Służby celne i lokalne władze kilkukrotnie wykryły koronawirusa na importowanej, mrożonej żywności, co dowodzi ryzyka skażenia (jej koronawirusem SARS-CoV_2)” – głosi komunikat Miejskiego Biura ds. Handlu z Pekinu wysłany do firm zajmujących się importem żywności.

W Chinach od ponad miesiąca nie wykryto lokalnego zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, ale w ubiegłym tygodniu pojawiły się doniesienia o wykryciu śladów wirusa na opakowaniach mrożonej żywności w prowincji Jilin i w mieście Qingdao. Władze Chin we wrześniu zakazywały sprowadzania mrożonych owoców morza od dostawców m.in. z Brazylii czy Indonezji.

Czy możemy się zarazić koronawirusem SARS-CoV-2 dotykając żywności, na której się on znajduje? Teoretycznie tak. Badania laboratoryjne wykazały, że koronawirus może przetrwać wiele godzin na niektórych powierzchniach, głównie na tekturze oraz niektórych plastikach. Co istotne, jest stabilniejszy w niższych temperaturach.

„Moim zdaniem szansa na zarażenie się koronawirusem SARS-CoV-2 podczas dotykania martwych powierzchni jest bardzo mała i może się przydarzyć tylko w przypadkach, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha na opakowanie produktu, a kolejna osoba dotyka go tuż po tym zdarzeniu (np. w ciągu godziny), a następnie dotyka twarzy” – mówił w czasopismie „Lancet” profesor mikrobiologii z Rutgers University (USA).

Po opublikowaniu przez chińskie władze informacji o znalezieniu koronawirusa SARS-CoV-2 na opakowaniach importowanych produktów, a także zdiagnozowaniu tego patogenu u dwóch pracowników, pojawiło się pytanie, czy pracownicy zarazili się koronawirusem, dotykając skażonych opakowań, czy ten patogen znalazł się tam z ich powodu?

Źródło: rp.pl, Radio Zet, BBC News