Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zarażenia COVID-19 o 77% – wykazało badanie opublikowane przez JAMA Network Open.
Aż jeden na czterech z prawie 500 uczestników badania wykazał mniejszy niż optymalny poziom witaminy D. Wśród osób, którym brakuje kluczowego składnika odżywczego, było 22% chorych na COVID-19. Według naukowców z 60% badanych z odpowiednim poziomem witaminy D tylko 12% było zakażonych.
„Istnieją wcześniejsze dowody z wielu źródeł, że witamina D może wzmacniać zarówno odporność wrodzoną, jak i adaptacyjną” – zaznaczył dr David O. Meltzer, profesor medycyny na Uniwersytecie w Chicago.
Odporność wrodzona odnosi się do naturalnej odpowiedzi układu odpornościowego organizmu. Odporność adaptacyjna opisuje, w jaki sposób układ odpornościowy dostosowuje się do nowego patogenu takiego jak wirus.
Na podstawie istniejących badań wielu lekarzy zaleca pacjentom przyjmowanie suplementów witaminy D, jeśli ich dieta jest uboga w składniki odżywcze.
„Istnieją pewne źródła witaminy D w diecie, w tym tłuste ryby, takie jak łosoś, jajka, grzyby, produkty mleczne, ale nie jest łatwo uzyskać odpowiednie poziomy, jak w przypadku suplementów – powiedział Meltzer. „Regularna ekspozycja na światło słoneczne może również podnieść poziom witaminy D” – dodał naukowiec.
W badaniu przeanalizowano dane 489 pacjentów z University of Chicago Medicine, u których poziom witaminy D został podany w ich elektronicznej dokumentacji medycznej przed wybuchem COVID-19 w Stanach Zjednoczonych. Następnie naukowcy śledzili stan zdrowia tych pacjentów od 3 marca do 10 kwietnia.
Dane pokazały, że spośród 489 pacjentów 124 czyli 25% miało niewystarczający poziom witaminy D we krwi, podczas gdy 287 czyli 59% miało wystarczający poziom tego składnika odżywczego. Stwierdzono, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko pozytywnego wyniku testu na COVID-19 o 77%, podczas gdy starszy wiek – który wiąże się z wyższym ryzykiem tej choroby – podniósł prawdopodobieństwo zachorowania jedynie o 6%.
„Niedobór witaminy D był związany ze zwiększonym prawdopodobieństwem pozytywnego wyniku testu na COVID-19. Biorąc pod uwagę, że niedobór witaminy D jest powszechny, suplementacja witaminy D może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia COVID-19” – podsumowali naukowcy.
Źródło: upi.com